Ook fokstieren doen goede zaken

De basisaanpassing van april zorgde ook bij de fokstieren voor een ‘ander’ niveau dan we de afgelopen jaren gewend waren. Desalniettemin hield WEH Idem met een NVI van 179 netjes stand. In zijn productieindex zitten inmiddels 151 dochters, die zijn gehaltenvererving stuwen naar +0,45% vet en +0,18% eiwit, resulterend in maar liefst +103 kilogrammen vet en eiwit op de nieuwe basis. Voor geboortegemak daalde de stier 1 puntje, maar met een score van 101 scoort hij bovengemiddeld.

WEH Idem dochter 9607

Jalisto heeft inmiddels een fokwaarde op basis van Nederlandse dochters die hem brengen tot een productie van +376 kg melk met +0,20% vet en + 0,22% eiwit. Dit combineert hij met fraaie score van 104 voor totaal exterieur, waarbij met name zijn openheid en diepe ribben opvallen. De breedte maten zijn we van de meeste Balistozonen wel gewend, maar de inhoud en openheid krijgt hij overduidelijk van moederszijde mee. Jalistodochters zijn zeer geschikt voor de robot, maar zeker ook voor de melkstal met een score voor speenlengte van 101 en een melksnelheid van 105.

Een debuut op basis van dochterinformatie is weggelegd voor de stier Gillette Malcolm (Silver x Shotglass). Deze Canadese stier scoort op basis van Franse dochters +427 kg melk met vlakke gehalten. Malcolm blinkt echter uit in exterieur (107) met een score van 109 voor uier. Ook hij geeft brede, robuuste koeien zonder minpunten en zeer fraaie scores voor de secundaire kenmerken. Gillette Malcolm heeft aAa code 435, hetgeen hem ook interessant maakt voor de Nederlandse markt.

Gillette Malcolm dochter Nectarine