Nuberon maakt verwachtingen waar bij fokstierdebuut!

Tijdens de decemberdraai waren de ogen vooral gericht op Nuberon, de stier die de afgelopen jaren de meestgebruikte jonge importstier was, en in december met de eerste dochterinformatie zou komen. Nuberon kende een verdienstelijk debuut als fokstier en moest slechts 1 puntje NVI prijsgeven ten opzichte van zijn laatste fokwaarde op basis van genomics. In zijn index zitten inmiddels 230 Nederlandse dochters, waarvan er 38 gekeurd zijn. Zowel qua productie als exterieur blijkt de stier te doen, wat op basis van zijn genomiccijfers verwacht mocht worden. Zijn hoge gehaltenvererving blijkt hij met +0,52% vet en +0,21% eiwit volledig waar te maken en ook qua exterieur gaven de genomiccijfers een juiste voorspelling. De nieuwe berekening van dochtervruchtbaarheid, waardoor persistentie indirect wordt meegewogen, leverde hem 3 punten winst op tot een totaal van 108 voor dochtervruchtbaarheid. Ook steeg de stier 50 dagen levensduur ten opzichte van zijn genomicsfokwaarde.

Nuberon dochter Aukje 190 AV87
vsp.  1.11  305  10365  5,01  3,87  LW 120
Eig: Molkfeebedriuw De Jong, Tirns

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuberon dochters staan bekend als ”slow starters”, en aangezien meer dan de helft van de 230 dochters nog binnen de eerste 100 dagen van de lactatie zitten, maar zeer persistent zijn, zou het niet verwonderlijk zijn dat de stier zowel qua kilogrammen melk alsook qua gehaltenvererving verder stijgt, zodra meer dochters in de tweede helft van de lactatie komen.

Vooralsnog heeft hij een zeer verdienstelijk debuut gemaakt als fokstier en de hooggespannen verwachtingen volledig waargemaakt.