Indexdraai april: Jeiraki maakt hoge verwachtingen waar

Na zijn prima fokstierdebuut in december waren de verwachtingen rondom Jeiraki (Mc Cutchen x Iota) voor de aprildraai hoog gespannen. Wederom kunnen we echter concluderen dat hij zijn hoge verwachtingen op basis van de genomiccijfers met zijn dochters meer dan waarmaakt. Met 58 dochters meer in zijn index ten opzichte van de decemberdraai weet hij zijn NVI met 10 punten te verhogen. Zijn productiefokwaarde stijgt naar +1138 kg melk met +0,19% vet en +0,04% eiwit. Ook voor exterieur laat hij een stijgende lijn zien met 1 punt stijging voor de kenmerken type, uier en benen, wat hem tot een totaal brengt van 110 voor totaal exterieur.

Ook Icone (Mogul x Man-o-Man) laat zien dat zijn hoge genomiccijfers niet uit de lucht komen vallen. Op basis van bijna 1500 dochters in zijn productieindex stijgt hij maar liefst 41 punten NVI en 50 dagen levensduur. Ten opzichte van Jeiraki vererft hij iets minder melk (+481 kg) met +0,31% vet en +0,02% eiwit. De grootste winst boekt Icone echter op het exterieur: Voor frame en type scoort hij 2 punten hoger en voor benen en totaal exterieur boekt hij zelfs 3 punten winst, hetgeen resulteert in een totaal van 109.

Hetzelfde beeld zien we bij Hashley (Cabaret x Planet), die in december op het vlak van exterieur terrein moest prijsgeven, maar zich nu op basis van 521 gekeurde dochters volledig herstelt. Voor frame stijgt hij 4 punten, voor type 3 punten en voor benen 1 punt, hetgeen hem een winst van 2 punten totaal exterieur oplevert, waardoor hij uitkomt op 108. Ook in de onderbalk boekt hij opvallend veel winst op ondermeer voorhand (+6), inhoud (+5), openheid (+3), kruisbreedte (+3) en beenstand achter (+3). Ook voor beenstand zij scoort hij een puntje hoger, hetgeen hem brengt tot 107. Aangezien de huidige Holstein populatie door de invloed van bepaalde stiervaders over rechte benen beschikt, is Hashley hierin een uitzondering die dus zeer geschikt is om hiervoor te corrigeren.