Franse fokstieren blijven in de top van de NVI lijst

 

Jeiraki

Tijdens de afgelopen indexdraai hebben de fokstieren van Genes Diffusion zich prima weten te handhaven. Indextopper en nieuwkomer na de vorige draai Weh Idem voegde 40 dochters aan zijn totaal toe en leverde daarmee 40 kilogrammen melk in, hetgeen hem een klein verlies in NVI opleverde. Zijn levensduur werden echter met 50 dagen verlengd tot boven de 600 dagen en zijn sterkste punt, de gehaltenvererving, bleef met +0,46% vet en +0,22% eiwit op hetzelfde niveau als tijdens zijn debuut in april. Daarnaast scoort hij 106 voor totaal exterieur waarbij met name de mooie verhoudingen opvallen. Idem fokt gemiddeld grote koeien (102), die voorzien zijn van een goede voorhand (101) en voldoende inhoud (106). Kortom: echte boerenkoeien!

Ook Jeiraki kende een goede draai, waarbij hij inmiddels 272 dochters in zijn index telt. Ook Jeiraki moest 120 kilogram melk prijsgeven ten opzichte van de aprildraai, maar verhoogde zijn eiwit naar +0,06% en dochtervruchtbaarheid naar 106. Hierdoor bleef het verlies in NVI beperkt tot 1 punt naar 249 NVI. Voor exterieur scoort Jeiraki een nette 110 waarbij de uiervererving zijn sterkste punt is.

Binnen het huidige assortiment aan fokstieren vormen Weh Idem (Morgan x Snowman) en Jeiraki (Mc Cutchen x Iota) een uitzondering, aangezien ze geen Mogul en Balisto bloed voeren.

Een stier die wel Balisto als vader heeft en in augustus debuteerde met dochterinformatie is Jalisto (Balisto x Epic). Hij debuteert met 190 punten NVI en blinkt evenals zijn vader uit in de productievererving +603 kg melk, +0,25% vet en +0,28% eiwit. Daarnaast kent hij een mooie score van 108 voor totaal exterieur en vererft hij evenals Weh Idem echte boerenkoeien, die niet al te groot zijn (107) maar voorzien zijn van een brede voorhand (106) en inhoud (112). Koeien dus die in de melkstal meer opvallen dan aan het voerhek en voor veel rendement zorgen!